Ta kaczka na pozór nie różni się od samicy kaczki krzyżówki, a mimo to – pochlebiam sobie – wystarczył ledwie moment zatrzymania nad parkowym stawem, by ją zauważyć w licznie pływającym tam stadzie. To krakwa, a ściślej – samiec krakwy w szacie godowej.

     Od samca krzyżówki w szacie godowej (po prawej) różni się bardzo, od samicy (po lewej) niewiele, ale jednak. Ma ciemnoszary dziób, brązowo popielatą szyję i głowę z beżowymi plamkami, popielaty korpus z nakrapianą brązowymi plamkami piersią i czarny kuper. Brzuch biały. Skrzydła brązowe z wyraźnym pomarańczowym prążkowaniem. W locie widoczne białe lusterka na skrzydłach.
     Wprawdzie krakwy widywane są w całym kraju, ale nigdzie w szczególnej obfitości; największe stada obserwowano na Pomorzu Zachodnim. Szacuje się, że zdecydowana większość z ok.1500 par odbywających lęgi w Polsce, migruje późną jesienią na południe Europy. Prawdopodobnie ta na zdjęciach zatrzymała się tu przelotem, bo Dolny Śląsk nie jest wymieniany wśród regionów, w których gniazdują te ptaki.  

KrakwaAnas strepera