Jest biało
Spadł śnieg i ciągle dosypuje. Wystarczy wyjść kawałek poza obręb głównych ulic, by zobaczyć śniegową biel po horyzont. Jest mróz, na razie niezbyt mocny, ale mówią, że niebawem będzie znacznie zimniej. W ogrodach wszystko pod śniegiem.
Tu i tam wystawione miseczki z karmą dla kotów, ale budki dla ptaków na ogół puste. Wiem, trudno wymagać teraz codziennych spacerów do ogrodu, ale zawieszenie w karmniku większego kawałka słoniny załatwia sprawę na dłuższy czas.
Bogda on 20 Sty 2013 at 16:41 #
Tak właśnie wyglądają teraz ogrody, jak z baśni. We Wrocławiu to nieczęsty widok.
Casablanca on 20 Sty 2013 at 22:31 #
Od jutra fala nrozów. Pani Maria Szabłowska poleca na rozmrożenie herbatę imbirową
Chiński napój narodowy gotowany z imbirem. Najczęściej podawany na zimno. Egzotycznie smakuje, orzeźwia, leczy…
Domową herbatę imbirową można przygotwać z korzenia imbiru, herbaty zielonej, miodu, wody oraz cytryny.
Walory smakowe
Herbata imbirowa ma intensywny, korzenny smak. Schłodzona, doskonale orzeźwia w upalne dni, pobudza. Pita na gorąco – rozgrzewa. Można ją podawać z cytryną lub plastrami pomarańczy. Do osłodzenia podajemy miód lub brązowy cukier.
Lecznicze właściwości imbiru
Herbata imbirowa swoją tradycję wywodzi z Chin, popularnością cieszy się jednak na całym świecie. Prawdopodobnie dzięki leczniczym właściwościom imbiru zyskała uznanie m.in. w ziołolecznictwie. Herbata z imbirem uznawana jest za pomocną w kłopotach z niestrawnością, nudnościami, a także w przeziębieniach i bólu gardła.
Przyrządzanie
Nietrudno samemu przyrządzić herbatę z imbirem. Smakuje o wiele lepiej , niż gotowa – kupiona w sklepie. Oto prosty przepis na herbatę dla dwóch osób:
Składniki
krótki korzeń imbiru
0.5 l wody
2 łyżki zielonej herbaty
miód
2 cytryny
Wykonanie
imbir obrać i pokroić w cienkie plastry, następnie zagotować w wodzie
zagotowaną wodą imbirową zalać liście herbaty, parzyć od 3-5 min.
Herbatę odcedzić, posłodzić miodem (najlepiej letnią herbatę – w zimnej miód nie rozpuści się dobrze) i schłodzić
Z jednej cytryny wycisnąć sok, drugą pokroić w plastry
Chłodną herbatę doprawić sokiem z cytryny.
Wlać do kubków, udekorować plastrami cytryny.
Autor: Barbara Stachnik
Milaczek on 21 Sty 2013 at 00:23 #
Można też podobnie jak Basia, zetrzec imbir i zasypac cukrem a następnie dodawac do herbaty po łyżeczce